Bekkenpijn

Pijn onderin het bekken, die vaak gevoeld wordt onder het huidgebied tussen de penis en de anus in, ook wel in de onderbuik en soms kan doortrekken tot in de testikels, kan een heel hinderlijk probleem zijn. De pijn kan zo hevig zijn dat daardoor het hele dagelijkse leven wordt beïnvloed. De klachten kunnen samengaan met moeilijker plassen, met nadruppelen, vaak ook met nachtelijk plassen en met incontinentie voor de urine, omdat het gevoel van de blaas kan veranderen.

Vaak gaat de pijn samen met een soort ontsteking of irritatie van de prostaat, daarom wordt het wel eens prostatitis genoemd, maar er worden bij laboratoriumonderzoek meestal geen aanwijzingen voor ontstekingen gevonden en meestal bij een kweek van de urine of van het sperma geen bacteriën aangetoond. De pijn trekt vaak door naar de liezen en naar de top van de penis. Pijnstillers helpen onvoldoende en in eerste instantie helpt ook bewegen niet, ondanks verergering van deze pijn bij lang zitten op de bekkenbodem.

Ook fietsen kan voor sommige mannen de pijn opwekken. Bepaalde zadels drukken de zenuw dicht in de bekkenbodem, het perineumgedeelte en dat leidt dan tot de klachten. Zelfs gewoon lopen kan voor sommige mannen een probleem zijn.

Soms gaat de pijn ook gepaard met obstipatie, en ook het plassen kan moeizaam verlopen of juist een soort vreemd aandrang gevoel opleveren. Als de pijn langer aanhoudt komt de man in een soort vicieuze cirkel terecht, waar hij moeilijk zelf weer uit kan komen: door de pijn spannen de spieren verder aan waardoor de doorbloeding ter plaatse vermindert en de pijn verder toeneemt. Het leren ontspannen en aanspannen van de bekkenbodemspieren met behulp van een bekkenbodemfysiotherapeut kan helpen en ook medicijnen die de bekkenbodemspieren helpen ontspannen, zoals alfablokkers of andere middelen van gelijke strekking, kunnen daarbij helpen.

Vaak is het een lang traject voor de man uiteindelijk heeft ontdekt welke factoren de pijn opwekken of versterken en welke factoren voor het verdwijnen verantwoordelijk zijn en hoe hij die factoren zelf kan beïnvloeden. Bij de Boer Mannen Gezondheid en Zorg krijgt de man daar speciale gespecialiseerde behandeling voor.