Bekkenbodemspieren

De spieren in uw lage rug, buik en bekken spelen een belangrijke rol bij het bewegen en bij uw houding. Deze spieren werken samen met de bekkenbodemspieren. De bekkenbodemspieren liggen onder in de buik. Deze spiergroep ondersteunt de blaas en de darmen. De bekkenbodemspieren hebben een belangrijke taak bij plassen, ontlasten en bij de seks. De functie van de bekkenbodemspieren bestaat uit het bewust kunnen aanspannen (het ophouden van plas en ontlasting) en ontspannen (plassen en ontlasten).

Door een verstoring van het evenwicht tussen aanspannen en ontspannen van de bekkenbodemspieren kan pijn in het bekken optreden. De bekkenbodemspieren kunnen te strak staan aangespannen. Dat heet hypertonie van de bekkenbodem spieren. Dit kan ontstaan door het plassen steeds te lang uit te stellen, door problemen in de buik of het bekken(bodem)gebied (zoals pijn) of een bepaalde leefstijl (bijvoorbeeld door tijdens uw werk het toiletbezoek uit te stellen). Hierdoor kunnen de bekkenbodemspieren overspannen raken, wat heel lastig is voor de patiƫnt. bijbehorende klachten zijn pijn bij het plassen, pijn ook zonder plassen in het bekkengebied dat kan uitstralen naar de penis, de balzak en de anus, soms zelfs naar liezen en de bovenbenen, wanneer de zenuwen zijn dichtgedrukt. De pijn kan een grote invloed hebben op het dagelijks functioneren. De pijnklachten zijn vaak heel hevig. Het doorbreken van de overspannenheid van de spieren en het achterhalen van de achterliggende reden is vaak moeilijk, maar voor het doorbreken van de vicieuze cirkel wel essentieel. Het aangespannen houden van de bekkenbodemspieren wordt vaak met behulp van de bekkentherapeut doorbroken. Sommige medicijnen werken daar goed op en kunnen helpen het plassen makkelijker te maken, maar ook de bekkenbodemspieren te helpen ontspannen. Bij hevige en langdurige klachten zijn ook andere methodes die kunnen helpen zoals dry needling en oefeningen om de anus te ontspannen; bewegen is goed, hoewel de pijn daar in eerste instantie vaak niet mee vermindert (zelfs erger van wordt), maar op den duur helpt dat wel.

De bekkenbodemspieren kunnen ook te slap zijn door ouder worden, na een operatieve ingreep, door verkeerd tillen, door langdurig en veelvuldig persen bij verharde ontlasting en door anale penetratie. Dat geeft ook klachten zoals incontinentie, soms een druk op de blaas en een drukgevoel in het gebied tussen de plasbuis en de anus.

Tenslotte kunnen de bekkenbodemspieren verkeerd worden gebruikt en dat levert ook pijnklachten op. De klachten kunnen bijvoorbeeld ontstaan door het meepersen met de ontlasting of persen bij het plassen.

Soms kunnen ook nare ervaringen in het verleden de pijn veroorzaken of versterken en in stand houden.

De bekkenbodemtherapeut kan bij deze klachten goed helpen, omdat die beschikt over instrumenten om te meten of de bekkenbodemspieren te strak aangespannen of te slap zijn. Het weer terugwinnen van de controle over de bekkenbodemspieren is hierbij het doel, waardoor ook de hinderlijke pijnklachten kunnen verminderen.