Bloed in urine

Bloed in de urine is niet gebruikelijk. De urine is in het algemeen helder, licht of iets donkerder geel, maar er hoort geen bloed in te zitten. Als bloed in de urine gepaard gaat met krampachtige pijn in de flanken kan dat komen door een niersteen of blaassteen, die de wand van de urinewegen beschadigt. Soms kan bloed in de urine niet eens op het oog zichtbaar zijn, maar onder de microscoop of met een urinestick wel naar voren komen.

Bij een blaasontsteking bijvoorbeeld zal urine met een stickje worden bekeken en daar kan dan soms bloed bijzitten, dat weer hoort te verdwijnen na afloop van de kuur.

Als er geen pijnklachten of koorts of aanwijzingen voor een blaasontsteking zijn maar toch bloed in de urine wordt gevonden is het aan te raden om de oorzaak ervan te achterhalen, soms zelfs door een uroloog die met een uroscopie (dat wil zeggen met een buis via de plasbuis) de blaas gaat bekijken op zoek naar poliepen in de blaas. Het is aan te raden als een man bloed in de urine waarneemt de arts te waarschuwen.