Last van nadruppelen bij plassen

Vaak blijken mannen last te hebben van nadruppelen bij het plassen, wat het gevolg kan zijn van het onvoldoende tijd nemen om goed uit te plassen en de plasbuis van onderuit het perineum onvoldoende wordt uitgestreken, maar dat kan bij oudere mannen ook te maken hebben met een vergrote prostaat, die de plasbuis deels dichtdrukt, waardoor de plas vanuit de blaas onvoldoende naar buiten komt.

Vaak gaan klachten van nadruppelen dan ook gepaard met een verminderde kracht van de urinestraal en daarbij komt ook dat de plas soms even tijd nodig heeft om tevoorschijn te komen. De prostaat zit net onder de blaasuitgang om de plasbuis heen. Bij oudere mannen wordt de prostaat groter en kan daardoor de plasbuis dicht drukken.

Een vergrote prostaat hoeft niet altijd plasklachten te geven; er zijn ook wel mannen bij wie de prostaat is vergroot, maar bij plassen geen last hebben. De hinderlijke plasklachten kunnen worden behandeld met behulp van adviezen, in de zin van goed uitplassen, de tijd ervoor te nemen, zittend plassen en te leren wachten met plassen tot de blaas zich goed heeft gevuld met urine. Als die maatregelen niet helpen dan kunnen medicijnen worden voorgeschreven die de bekkenbodemspieren ontspannen en wat meer ruimte geven aan de plasbuis.

Tenslotte kunnen bij een sterk vergrote prostaat ook medicijnen worden gegeven die de prostaat weer wat doen slinken.