Problemen met seksuele lust

Seksuele lust is afhankelijk van veel factoren, in de eerste plaats een gezond lichaam, dat wil zeggen dat er voldoende testosteron in het bloed moet zijn om seksuele lustgevoelens op te wekken. Er wordt gezegd dat het testosteron het water is waarop het bootje met de seksuele lust op drijft. Zonder testosteron ligt het droog en is er geen beweging in te krijgen. Testosteron wordt aangemaakt in de testis, of de testikels. Tekort aan testosteron kan tevens met een vermindering van de energie en het nemen van initiatief gepaard gaan. Al die factoren bij elkaar kunnen leiden tot het prikken van het testosterongehalte in het bloed. Dit moet vóór 10 uur in de ochtend plaatsvinden, omdat in de loop van de ochtend de concentratie in het bloed daalt en daarmee een onbetrouwbare waarde geeft. Testosteron neemt ook af in de loop van het leven. Daarbij komt dat het testosteron zich in het leven toenemend aan eiwit in het lichaam bindt, waardoor het onbruikbaar wordt. Het vrije testosteron is een weergave van het biologisch beschikbare deel. In het laboratorium kan het totaal testosterongehalte worden gemeten, maar ook een vrije deel ervan.

Het testosterongehalte is per persoon verschillend en kan binnen een zelfde persoon ook nog per dag verschillen, zodat moeilijk is om op een eenmalige bepaling af te gaan. Klachten samen met laag testosteron (in het bloed bepaald) kunnen erop duiden dat er een tekort is. Tegenwoordig kan door dagelijks smeren van een testosteron-crème het testosterongehalte in het bloed een klein beetje worden verhoogd, waardoor de klachten verminderen en de lustgevoelens kunnen terugkeren. Het dagelijks smeren kan een tijdlang worden volgehouden met tot nu toe weinig bijwerkingen.

Behalve op basis van het testosteron kan seksuele lust worden opgewekt door een fantasie of een object, bijvoorbeeld de seksuele partner of een pornofilm. Tevens kan de seksuele lust worden opgewekt door genitale stimulatie op de juiste manier zodat de man zich bewust wordt van de genitale reacties, zoals een erectie. Fantasie en omstandigheden spelen hierbij een belangrijke rol.

Het achterhalen welke factoren een rol spelen bij het opwekken van seksuele lust kan nuttig zijn om een prettig seksueel leven te leiden. Het delen met de partner maakt de seksualiteit prettiger.