Algemene onderwerpen

Bewegen is goed voor de gezondheid, dat weet iedereen?

Maar dat je door bewegen behalve gezond ook langer leeft wisten we nog niet. Daarover is recent een groot onderzoek gedaan en naast andere effecten bleek voldoende bewegen het leven te verlengen. Een half uur per dag bewegen is al voldoende. En dat hoeft geen marathonlopen te zijn, maar bijvoorbeeld in een gebouw de trap nemen in plaats van de lift. De verleidingen van het gemak zijn groot met een auto voor de deur en een trap die vaak moeilijker is te vinden in het gebouw dan de lift. Het is dan ook vaak lastig voor mensen om te gaan beginnen met bewegen als eenmaal de gang eruit is. Daar kan ondersteuning van een sportschool bij helpen. Een sportinstructeur kan een plan helpen ontwikkelen om de conditie en belasting op te bouwen en de activiteiten uit te bouwen. Aansluiten bij een sportclub heeft behalve een sportief effect vaak ook een gezelligheidseffect. Vooral hardlopers zie je alleen of in een klein groepje vaak langs de weg lopen. De Boer Mannen Gezondheid en Zorg doet ook keuringen voordat aan een sportieve activiteit wordt begonnen of een topsportactiviteit wordt opgebouwd.

Maar dat je door bewegen behalve gezond ook langer leeft wisten we nog niet. Daarover is recent een groot onderzoek gedaan en naast andere effecten bleek voldoende bewegen het leven te verlengen. Een half uur per dag bewegen is al voldoende. En dat hoeft geen marathonlopen te zijn, maar bijvoorbeeld in een gebouw de trap nemen in plaats van de lift. De verleidingen van het gemak zijn groot met een auto voor de deur en een trap die vaak moeilijker is te vinden in het gebouw dan de lift.

Het is dan ook vaak lastig voor mensen om te gaan beginnen met bewegen als eenmaal de gang eruit is. Daar kan ondersteuning van een sportschool bij helpen. Een sportinstructeur kan een plan helpen ontwikkelen om de conditie en belasting op te bouwen en de activiteiten uit te bouwen. Aansluiten bij een sportclub heeft behalve een sportief effect vaak ook een gezelligheidseffect. Vooral hardlopers zie je alleen of in een klein groepje vaak langs de weg lopen. De Boer Mannen Gezondheid en Zorg doet ook keuringen voordat aan een sportieve activiteit wordt begonnen of een topsportactiviteit wordt opgebouwd.

Bewegen moet, is een uitspraak die je vaak hoort. Het is in deze tijd in de westerse wereld niet ongewoon dat mensen niet of nauwelijks lichamelijke beweging hebben, omdat gemotoriseerd verkeer hen overal heen brengt en via internet veel tijd achter de computer wordt besteed. Door uitgebreid wetenschappelijk onderzoek is duidelijk naar voren gekomen dat je gezonder blijft wanneer je per dag een half uur intensief beweegt, of vaker wat langduriger minder intensief beweegt.

bloedvaten en cholesterolCholesterol heeft effect op de wanden van de bloedvaten waardoor het bloedvat dichtslibt. Dat kan afsluiting tot gevolg hebben met bijvoorbeeld als gevolg een hartinfarct. Om te voorkomen dat de bloedvaten dichtslibben is een laag cholesterol een voorwaarde. Goed functionerende bloedvaten zijn van vitaal belang, omdat via de bloedvaten voeding en zuurstof naar de weefsels wordt getransporteerd. Ook de kransslagaderen van het hart zijn bloedvaten. Behalve het cholesterol en een goede doorstroming van de bloedvaten in het lichaam kan een slechte doorbloeding ook gevolg zijn van langdurige hoge bloeddruk en overgewicht.

Naarmate mannen ouder worden daalt hun testosteronspiegel. Sommige mannen maken al eerder niet zoveel testosteron aan. Ook door behandeling van een ziekte kan het testosterongehalte dalen. Dat alles veroorzaakt onder andere vermoeidheid, gebrek aan energie en motivatie, depressieve gedachten, slaapstoornissen en erectieproblemen. Ook de zin in seks vermindert. Door toediening van testosteron wordt het leven een stuk leuker. De levenslust keert terug; mannen worden weer initiatiefrijk en komen in beweging.

  • Met een infographic die uitlegt hoe het zit met testosteron
  • Met praktische informatie, tips en trucs om de klachten te verminderen
  • Met verhalen van mannen (en hun partners) die hun problemen de baas werden

 

Mannen en testosteron is een compacte, overzichtelijke gids voor iedereen die te maken heeft met klachten vanwege een laag testosterongehalte.

Auteur: Dr. Bert-Jan de Boer

ISBN 978 94 91549 94 6 NUR 860

Pagina's