Algemene onderwerpen

Bewegen is goed voor de gezondheid, dat weet iedereen?

Maar dat je door bewegen behalve gezond ook langer leeft wisten we nog niet. Daarover is recent een groot onderzoek gedaan en naast andere effecten bleek voldoende bewegen het leven te verlengen. Een half uur per dag bewegen is al voldoende. En dat hoeft geen marathonlopen te zijn, maar bijvoorbeeld in een gebouw de trap nemen in plaats van de lift. De verleidingen van het gemak zijn groot met een auto voor de deur en een trap die vaak moeilijker is te vinden in het gebouw dan de lift. Het is dan ook vaak lastig voor mensen om te gaan beginnen met bewegen als eenmaal de gang eruit is. Daar kan ondersteuning van een sportschool bij helpen. Een sportinstructeur kan een plan helpen ontwikkelen om de conditie en belasting op te bouwen en de activiteiten uit te bouwen. Aansluiten bij een sportclub heeft behalve een sportief effect vaak ook een gezelligheidseffect. Vooral hardlopers zie je alleen of in een klein groepje vaak langs de weg lopen. De Boer Mannen Gezondheid en Zorg doet ook keuringen voordat aan een sportieve activiteit wordt begonnen of een topsportactiviteit wordt opgebouwd.

Maar dat je door bewegen behalve gezond ook langer leeft wisten we nog niet. Daarover is recent een groot onderzoek gedaan en naast andere effecten bleek voldoende bewegen het leven te verlengen. Een half uur per dag bewegen is al voldoende. En dat hoeft geen marathonlopen te zijn, maar bijvoorbeeld in een gebouw de trap nemen in plaats van de lift. De verleidingen van het gemak zijn groot met een auto voor de deur en een trap die vaak moeilijker is te vinden in het gebouw dan de lift.

Het is dan ook vaak lastig voor mensen om te gaan beginnen met bewegen als eenmaal de gang eruit is. Daar kan ondersteuning van een sportschool bij helpen. Een sportinstructeur kan een plan helpen ontwikkelen om de conditie en belasting op te bouwen en de activiteiten uit te bouwen. Aansluiten bij een sportclub heeft behalve een sportief effect vaak ook een gezelligheidseffect. Vooral hardlopers zie je alleen of in een klein groepje vaak langs de weg lopen. De Boer Mannen Gezondheid en Zorg doet ook keuringen voordat aan een sportieve activiteit wordt begonnen of een topsportactiviteit wordt opgebouwd.

Bewegen moet, is een uitspraak die je vaak hoort. Het is in deze tijd in de westerse wereld niet ongewoon dat mensen niet of nauwelijks lichamelijke beweging hebben, omdat gemotoriseerd verkeer hen overal heen brengt en via internet veel tijd achter de computer wordt besteed. Door uitgebreid wetenschappelijk onderzoek is duidelijk naar voren gekomen dat je gezonder blijft wanneer je per dag een half uur intensief beweegt, of vaker wat langduriger minder intensief beweegt.

bloedvaten en cholesterolCholesterol heeft effect op de wanden van de bloedvaten waardoor het bloedvat dichtslibt. Dat kan afsluiting tot gevolg hebben met bijvoorbeeld als gevolg een hartinfarct. Om te voorkomen dat de bloedvaten dichtslibben is een laag cholesterol een voorwaarde. Goed functionerende bloedvaten zijn van vitaal belang, omdat via de bloedvaten voeding en zuurstof naar de weefsels wordt getransporteerd. Ook de kransslagaderen van het hart zijn bloedvaten. Behalve het cholesterol en een goede doorstroming van de bloedvaten in het lichaam kan een slechte doorbloeding ook gevolg zijn van langdurige hoge bloeddruk en overgewicht.

Dr. de Boer heeft recent een boek geschreven met de titel: Mannen van een zekere leeftijd. Daarin bespreekt dr. de Boer plas- en erectieproblemen bij oudere mannen en daarnaast ook behandelmogelijkheden, zoals adviezen en medicijnen. Behalve over de effecten van obstructie van de plas, waardoor de plas niet of in kleine beetjes tegelijk komt, komen in het boek ook klachten van een overactieve, geprikkelde blaas naar voren. De man moet dan frequent en snel naar het toilet om te plassen, want ophouden is dan moeilijk en kan bij een blaasontsteking passen of een overactieve of zelfs slappe blaas. Ook kunnen er klachten van residu zijn, dat wil zeggen dat de blaas tijdens het plassen niet geheel leeg plast. Er zijn daarvoor behandelmogelijkheden, die door de huisarts of mannenarts al kunnen worden gegeven, nadat de urine is beoordeeld.

Dr. Bert-Jan de Boer. Mannen van een zekere leeftijd. Plas- en erectieproblemen te lijf met therapie en medicijnen. Serie Spreekuur Thuis, juni 2013. ISBN:9789491549472. Poiesz Uitgevers bv. Koog aan de Zaan.

Pagina's