Mannenonderwerpen

Daarbij krijg je hevige pijn in de bekkenbodem (in het gebied tussen de anus en de plasbuis, maar ook wordt de pijn wel dieper in het bekken gevoeld) en pijn bij de zaadlozing en soms bij het plassen. Er ontstaat vaak plotseling hoge koorts bij en is de man heel ziek. De oorzaak is meestal een bacterie die zich in de prostaat heeft genesteld, soms ook een soa (geslachtsziekte).

Het is zaak om dan snel de dokter te raadplegen die een kuur met een antibioticum zal voorschrijven.

De spieren in uw lage rug, buik en bekken spelen een belangrijke rol bij het bewegen en bij uw houding. Deze spieren werken samen met de bekkenbodemspieren. De bekkenbodemspieren liggen onder in de buik. Deze spiergroep ondersteunt de blaas en de darmen. De bekkenbodemspieren hebben een belangrijke taak bij plassen, ontlasten en bij de seks. De functie van de bekkenbodemspieren bestaat uit het bewust kunnen aanspannen (het ophouden van plas en ontlasting) en ontspannen (plassen en ontlasten).

Door een verstoring van het evenwicht tussen aanspannen en ontspannen van de bekkenbodemspieren kan pijn in het bekken optreden. De bekkenbodemspieren kunnen te strak staan aangespannen. Dat heet hypertonie van de bekkenbodem spieren. Dit kan ontstaan door het plassen steeds te lang uit te stellen, door problemen in de buik of het bekken(bodem)gebied (zoals pijn) of een bepaalde leefstijl (bijvoorbeeld door tijdens uw werk het toiletbezoek uit te stellen). Hierdoor kunnen de bekkenbodemspieren overspannen raken, wat heel lastig is voor de patiënt. bijbehorende klachten zijn pijn bij het plassen, pijn ook zonder plassen in het bekkengebied dat kan uitstralen naar de penis, de balzak en de anus, soms zelfs naar liezen en de bovenbenen, wanneer de zenuwen zijn dichtgedrukt. De pijn kan een grote invloed hebben op het dagelijks functioneren. De pijnklachten zijn vaak heel hevig. Het doorbreken van de overspannenheid van de spieren en het achterhalen van de achterliggende reden is vaak moeilijk, maar voor het doorbreken van de vicieuze cirkel wel essentieel. Het aangespannen houden van de bekkenbodemspieren wordt vaak met behulp van de bekkentherapeut doorbroken. Sommige medicijnen werken daar goed op en kunnen helpen het plassen makkelijker te maken, maar ook de bekkenbodemspieren te helpen ontspannen. Bij hevige en langdurige klachten zijn ook andere methodes die kunnen helpen zoals dry needling en oefeningen om de anus te ontspannen; bewegen is goed, hoewel de pijn daar in eerste instantie vaak niet mee vermindert (zelfs erger van wordt), maar op den duur helpt dat wel.

De bekkenbodemspieren kunnen ook te slap zijn door ouder worden, na een operatieve ingreep, door verkeerd tillen, door langdurig en veelvuldig persen bij verharde ontlasting en door anale penetratie. Dat geeft ook klachten zoals incontinentie, soms een druk op de blaas en een drukgevoel in het gebied tussen de plasbuis en de anus.

Tenslotte kunnen de bekkenbodemspieren verkeerd worden gebruikt en dat levert ook pijnklachten op. De klachten kunnen bijvoorbeeld ontstaan door het meepersen met de ontlasting of persen bij het plassen.

Soms kunnen ook nare ervaringen in het verleden de pijn veroorzaken of versterken en in stand houden.

De bekkenbodemtherapeut kan bij deze klachten goed helpen, omdat die beschikt over instrumenten om te meten of de bekkenbodemspieren te strak aangespannen of te slap zijn. Het weer terugwinnen van de controle over de bekkenbodemspieren is hierbij het doel, waardoor ook de hinderlijke pijnklachten kunnen verminderen.

Pijn onderin het bekken, die vaak gevoeld wordt onder het huidgebied tussen de penis en de anus in, ook wel in de onderbuik en soms kan doortrekken tot in de testikels, kan een heel hinderlijk probleem zijn. De pijn kan zo hevig zijn dat daardoor het hele dagelijkse leven wordt beïnvloed. De klachten kunnen samengaan met moeilijker plassen, met nadruppelen, vaak ook met nachtelijk plassen en met incontinentie voor de urine, omdat het gevoel van de blaas kan veranderen.

Vaak gaat de pijn samen met een soort ontsteking of irritatie van de prostaat, daarom wordt het wel eens prostatitis genoemd, maar er worden bij laboratoriumonderzoek meestal geen aanwijzingen voor ontstekingen gevonden en meestal bij een kweek van de urine of van het sperma geen bacteriën aangetoond. De pijn trekt vaak door naar de liezen en naar de top van de penis. Pijnstillers helpen onvoldoende en in eerste instantie helpt ook bewegen niet, ondanks verergering van deze pijn bij lang zitten op de bekkenbodem.

Ook fietsen kan voor sommige mannen de pijn opwekken. Bepaalde zadels drukken de zenuw dicht in de bekkenbodem, het perineumgedeelte en dat leidt dan tot de klachten. Zelfs gewoon lopen kan voor sommige mannen een probleem zijn.

Soms gaat de pijn ook gepaard met obstipatie, en ook het plassen kan moeizaam verlopen of juist een soort vreemd aandrang gevoel opleveren. Als de pijn langer aanhoudt komt de man in een soort vicieuze cirkel terecht, waar hij moeilijk zelf weer uit kan komen: door de pijn spannen de spieren verder aan waardoor de doorbloeding ter plaatse vermindert en de pijn verder toeneemt. Het leren ontspannen en aanspannen van de bekkenbodemspieren met behulp van een bekkenbodemfysiotherapeut kan helpen en ook medicijnen die de bekkenbodemspieren helpen ontspannen, zoals alfablokkers of andere middelen van gelijke strekking, kunnen daarbij helpen.

Vaak is het een lang traject voor de man uiteindelijk heeft ontdekt welke factoren de pijn opwekken of versterken en welke factoren voor het verdwijnen verantwoordelijk zijn en hoe hij die factoren zelf kan beïnvloeden. Bij de Boer Mannen Gezondheid en Zorg krijgt de man daar speciale gespecialiseerde behandeling voor.

Zittend plassen helpt prostaatproblemen op latere leeftijd te voorkomen of uit te stellen. Bij zittend plassen drukt de plasbuis minder op de prostaat, die je daardoor ontziet. Dit kan helpen prostaatproblemen op latere leeftijd te voorkomen of uit te stellen.

Wat u kunt doen om de kans op plasklachten zo klein mogelijk te houden? Goed drinken helpt plasklachten voorkomen. Drink 1,2 liter per dag. Op die manier houd je de nieren aan het werk en dat is belangrijk. En afleiding is goed! Laat je leven niet beheersen door plasklachten, daar wordt het niet leuker van. Blijf de dingen doen die je deed, ga de deur uit en blijf bewegen.

Het sperma ziet er doorgaans helder of wat wittig uit. Doordat er bloed in zit kan het sperma rood kleuren. De man schrikt daar meestal van. Het kan betekenen dat er een wondje in de plasbuis zit of in de voorhuid, dat zich weer kan herstellen. Ook kan een contactbloeding via de vagina of baarmoedermond van de vrouw hiervoor verantwoordelijk zijn. Is hiervan geen sprake dan kan het bloed uit de prostaat of zaadleiders afkomstig zijn. Onderzoek naar de oorzaak kan dan nodig zijn.

Pagina's